Szakmai beszámoló a Jégkert SE 2012/2013-as szezonjáról

kep13Egyesületünk 2005-ben alakult, hogy lehetőséget biztosítson a Bel-Budai Régióban élő gyerekeknek a jégkorongsport gyakorlására.
A látványsportok támogatásáról szóló 2011. évi LXXXII. törvény lehetővé tette annak a célnak a kitűzését, hogy szabadidősport-egyesületből a környék jelentős utánpótlás-nevelő bázisává váljunk.
Az elmúlt szezonban is ennek a célkitűzésnek a megvalósításán dolgoztunk.
A 2012/13-as szezon legnagyobb eredménye, hogy a 2011/12-ben toborzott szupermini játékosaink eredményesen helytálltak a C csoportos tornákon.
A másik örvendetes eredmény, hogy ebben az évben is folyamatosan jelentkeztek nálunk új gyerekek. A szakmai munka a játékosok tudásszintjének, képzési igényének megfelelő elvégzése érdekében a szezon második felében új csoportot indítottunk számukra, ötven százalékkal növelve a jeges foglalkozások számát.

Immáron három csoportban zajlanak a jégkorong edzések, a következő évben is folytatni kívánjuk ezt a fajta szétválasztást, illetve igény esetén további csoportok kialakítását tervezzük.

Ingyenes felszerelés és egyéb extra szolgáltatások

Az elnyert támogatásból ebben a szezonban is ingyenesen biztosítottuk a szükséges felszerelést a gyerek számára, illetve továbbra is megfizethető, sokak által elérhető szinten tudtuk tartani a szülők által fizetendő havidíjat.

Ezen felül – busz bérlésével – magunkra vállaltuk a vidéki tornákra történő eljutás költségeit is. A közös utazás nem csak anyagi könnyítést jelentett, annak ideje alatt lehetőség nyílt a szülői közösség építésére, illetve a gyerekek jégkoronggal kapcsolatos elméleti ismereteinek bővítésére (beszélgetés a szabályokról, korábbi legendás hokisokról, eseményekről, stb.) is.

Az elmúlt szezonban nőtt a tornákon való részvételünk.

Edzők, segítők

A három edzéscsoporthoz tartozó megnövekedett feladatmennyiség elvégzésére felduzzasztottuk az edző létszámot.

Szakembereink (Tejfalussy Béla, Varjú Árpád) Testnevelési Egyetemet végzett, „B” minősítésű szakedzők, akik az oktatást a Nemzetközi Jégkorong Szövetség előírásai alapján végzik.
Rajtuk kívül a szakmai munkát itt élő, magyarul jól beszélő kanadai segédedző (Brendon Anthony), a korcsolyázási képességek fejlesztését pedig a magyar gyorskorcsolya válogatott edzője (Kóti Gábor) segítette.
A „jégen kívüli”, szervezési és koordinálási feladatok elvégzésére sportszervező (Faludi Zsolt) egészítette ki a szakmai stábot.

Tornák, bajnokságok

Ebben az évben bevezettük, hogy októbertől áprilisig mindkét versenyző csapatunk havonta legalább egy tornán részt vesz.

Idén két korosztályban összesen hat tornát rendeztünk a Budai Jégpályán, ezen kívül eljutottunk a Jégpalotába, az Erzsébeti Jégcsarnokba a Ferencváros által szervezett eseményre, valamint voltunk Kőbányán, Szekszárdon, Táton, stb.

Részt vettünk a Városligeti Műjégpályán rendezett Téli Sportágválasztón, illetve a szezon két hazai rendezésű világeseményén, az olimpiai előselejtezőn, illetve a Divízió I/A VB-n játékosokat adhattunk a magyar csapat mérkőzését megelőző felvezetéshez.

A Veszprémi Jéglovagokkal és az Egri Vitézekkel felvettük a sportszakmai kapcsolatot, edzőmérkőzésekkel, szakmai konzultációkkal segítve egymást. A Veszprémi Jéglovagokkal közös edzőtábort szerveztünk júniusban.

Szárazedzések

A hosszú – közel nyolc hónapos – saját jégpályás idény végeztével sem fejeződött be a munka. Június végéig – az iskolai tanév befejezéséig – külső helyszínen (Csík Ferenc Általános Iskola, Tüskecsarnok) heti egy-egy száraz illetve jeges edzést tartottunk.

Az egyesületi élet, közösség

Játékosaink jó része már legalább két éve hokizik nálunk, mind a játékosok mind a szülők részéről kezd elmélyülni egyfajta érzelmi kötődés, közösség az egyesület felé. A kötődést erősítendő idén karácsonykor is megrendeztük a „szokásos” Szülő-Gyerek Örömhokit, illetve az évad befejeztével „Jégzárót” rendeztünk, ahol mindhárom csoport számot adott tudásáról.

Lassan hagyománnyá válik, hogy a hazai rendezésű tornákon az egyesület által biztosított ellátást a szülők saját sütésű süteményekkel egészítik ki.

Előkészületek a következő szezonra

r a szezon közben megkezdtük a következő idény előkészítését. Együttműködési szerződést kötöttünk a Kanadai Magyar Hokiklubbal, amelynek értelmében a tőlünk „kiöregedő” U-10-es játékosok a KMH színeiben folytathatják pályafutásukat.

A 2013/14-es szezon legnagyobb szakmai kihívását az jelenti, hogy a jelenleg eredményesen szereplő szupermini csapatunk közel fele már a mini korosztályba fog tartozni. A 2012/13-as szezont követően a korosztályból még ki nem öregedő gyerekekkel együtt egy közel 25 fős, legalább két éves mérkőzésrutinnal rendelkező U10-es keret áll az egyesület rendelkezésére.

A létszámra, illetve a 2012/13-as szezonban mutatott eredményes C csoportos tornarészvételre alapozva szeretnénk egy szinttel feljebb lépni, a következő év második felében B erősségű tornákon részt venni.