Jégkorong visszatekintés a múltba (olimpiák és egyéb kupameccsek)

hoki1936

A Sochi téli olimpia remek alkalmat adott, hogy több médium is tegyen egy-egy kisebb kitekintőt a régi jégkorong eseményekre. Több kép és videó is előkerült az 1920-as, 1930-as évek olimpiáiról.

Úgy gondoltuk érdekes lehet a számotokra is, ha összegyűjtjük és keresünk még további képeket és videókat arról hogyan játszották közel 100 évvel ezelőtt a jégkorongot.

80 évvel ezelőtt nem fordítottak túl nagy figyelmet a védőfelszerelésre. Nézzétek meg a kapust a fenti képen, mely 1936-os Németországban tartott olimpián készült (Anglia – Svédország mérkőzés)! Ma már elképzelhetetlen sisak, vagy egyéb komoly védőfelszerelés nélkül jégkorongozni.

A Jégkert SE-ben a leigazolt gyerekek számára ingyenesen biztosítunk felszerelést!

Ezen a képen a kanadai jégkorong válogatott játékosai láthatók az első téli olimpián, melyet a franciaországi Chamonix-ban rendeztek 1924-ben.

olimpia1924 jégkorong

Végül az 1924-es olimpiát Kanada nyerte 6-1-re (2–1, 3–0, 1–0) legyőzve az Egyesült Államokat.

olimpia 1924 jegkorong donto olimpia1924 jegkorong donto

A bronzérmet Nagy-Britannia vihette el, Svédország pedig a 4. helyen végzett. Érdemes megnézni azért a döntők eredményeit és a hatalmas gólkülönbségeket az első-második és harmadik-negyedik helyezettek között:

1924 jégkorong olimpia eredmények

Találtunk néhány érdekes videót is. Az első videó 1929-ből való. A Chicago Shamrocks és a St. Louis Flyers játékába kaphatunk bepillantást.

A videó külön érdekessége az utolsó néhány másodperc, ahol a jégtisztítást láthatjuk. Kicsit máshogy rolbáztak anno 🙂

 

Időrendbe haladva tovább, két videó jön 1933-ból. Az első videón egy Montréal – Toronto mérkőzést láthatunk:

 

Ezen a videón pedig egy igen szoros Stanley Kupa meccs (Toronto Maple Leafs – New York Rangers) összefoglalóját nézhetitek meg, melyen a riporter az egyes harmadok szüneteiben meglátogatja a csapatokat az öltözőkben. Az egyik kanadai játékosról megtudhatjuk, hogy törött kézzel játssza végig a meccset. A meccset végül …. nyeri (kiderül a videóból):

 

Végezetül pedig szintén egy Toronto Maple Leafs – New York Rangers meccs, most 1939-ből. A videó bevezetőjében láthatunk pár felvételt arról is, hogy hogyan gyakoroltak anno a gyerekek. Amit mi ma lőpadon biztosítunk a gyerekeknek, az anno egy autó gumi volt, így gyakorolták a pontos lövést (3:30 a videón). Pont ez után pedig egy edzést is láthatunk, melyen a védekezési technikát gyakorolják.

Természetesen a bunyó sem hiányozhatott, ezt 5:30-tól láthatjuk:

 

Zárásként egy csodás kép az 1924-es olimpia svéd curling csapatáról 🙂

The Swedish and British curling teams.

Amennyiben tetszett az összeállítás, bátran nyomj egy lájkot és oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel ezt a bejegyzést!

Források:

http://444.hu/2014/02/16/kilencven-evvel-ezelott-meg-masrol-szolt-a-teli-olimpia/

http://index.hu/nagykep/2014/02/07/farolas_a_horogkeresztes_zaszlo_elott/

http://hu.wikipedia.org/wiki/J%C3%A9gkorong_az_1924._%C3%A9vi_t%C3%A9li_olimpiai_j%C3%A1t%C3%A9kokon